X


 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

jon� na pó" cebul�, któr� nale�y po zrumienieniu wyj��) i 2 szczypty suszonego oregano (�wie�e dodajemy na ko�cu, suszone na po-
cz�tku)
- zwi�kszamy ogie� wszystko ma si� poddusi�  pyrka� przez ok. 40 min
- w garnku do wrz�cej, b. du�ej i osolonej ilo�ci wody dodajemy w ca"o�ci makaron.
- s"odk�  g�st� �mietan� posolon� zahartowa� z cz��ci� sosu i nast�pnie doda� do sosu i podgotowa�,
- na samym ko�cu doda� soli i �wie�o zmielonego pieprzu,
- odcedzi� makaron niezbyt dok"adnie,
- nast�pnie do makarony w garnku dodajemy sos tak by ca"y makaron by" nim oblepiony.
- podawa� w miseczkach lub w g"�bokich talerzykach
- na wierzch doda� troch� �wie�o startego parmezanu.
KRAINA LOGOS www.logos.astral-life.pl
33
kurczak z frytkami
Sk"adniki:
- Kurczak:
- 1  wiejski kurczak,
- 1- g"ówka czosnku,
- 1  p�czek �wie�ego OREGANO,
- 0,5  kostki mas"a,
- sól i pieprz
- Frytki:
- 1 kg  ziemniaków,
- olej do sma�enia,
- szczypta cukru,
- sól
Plan dzia"ania:
- Do �rodka kurczaka wsadzamy z�bki czosnku  nie obrane i p�czek oregano,
- kurczaka z obu stron posoli� i popieprzy� natrze� kurczaka mas"em,
- troch� mas"a wsadzi� do �rodka do kurczaka.
- Kurczaka wsadzi� do pieca w brytfannie.
- Frytki pokroi� w paski do miski z wod� wsypa� "y�eczk� cukru i wymiesza� (cukier zrobi skorupk� na ziemniakach, dzi�ki czemu b�-
d� one chrupi�ce),
- frytki wsypa� do frytkownicy gdy ziemniaki s� jakby ugotowane w ma"o nagrzanym t"uszczu, wyj�� z frytkownicy zwi�kszy� temp.
t"uszczu ok. 190 ,
- mo�na doda� 2 z�bki czosnku i dopiero ponownie w"o�y� frytki do frytkownicy.
- Po odciekni�ciu z t"uszczy wysypa� je na talerzyk.
- Wyj�� kurczaka z pieca i podawa� z frytkami.
mus czekoladowy
Sk"adniki:
- 2  tabliczki gorzkiej czekolady,
- 3  "y�ki cukru pudru,
- 4  jajka,
- 2  "y�ki mas"a,
- 4  "y�ki wody,
- 6  "y�ek ubitej �mietany
Plan dzia"ania:
- W garnku roztopi� czekolad� na niedu�ym ogniu,
- do �ó"tek doda� po"ow� cukru pudru i rozetrze� je na jednolit� mas�.
- Czekolad� co jaki� czas wymiesza� i po dodaniu mas"a powinna by� ci�gn�ca,
- ca"� czekolad� dodajemy do naczynia z cukrem pudrem i dok"adnie mieszamy na jednolit� mas�.
- Nast�pnie ubi� �mietan� z kremówki tortowej 36%, je�li jest g�sta to nie trzeba.
- Ubijamy bia"ka jajek z odrobin� soli, po ubiciu po"�czy� je z resztk� cukru pudru delikatnie mieszaj�c,
- do czekolady doda� ubit� �mietan� tak aby czekolada nie zastyg"a nast�pnie po"�czy� pian� z czekolad� mieszaj�c wszystko razem.
- pozostawi� Mus na ok. 2 godz. w ch"odnym miejscu do zastygni�cia.
W�drówka 67  Narty ze smakiem
[ Kotleciki ciel�ce ] [ Omlet z bundzem ] [ Zupa ziemnaczana z chrzanem ] [ Piwo grzane ]
kotleciki ciel�ce
Sk"adniki:
- 50 g ciel�ciny bez ko�ci (zgrabny kawa"ek ciel�ciny)
- 100 g oscypka
- 2 jajka
- Bu"ka tarta
- M�ka
- Sól
Plan dzia"ania:
- Kotlet powinien by� wyci�ty dok"adnie w poprzek w"ókien, nie wzd"u� bo wtedy mi�so b�dzie "ykowate.
- Gdy kotlety s� poci�te trzeba je lekko rozbi�, i przygotowa� panierk�.
- Do jajek nale�y doda� tartego sera �eby powsta"o co� w stylu 'breji', je�li jest to za g�ste mo�na doda� troch� mleka lub wody.
- Mi�so nale�y obtoczy� w m�ce, w masie jajeczno-serowej (mi�so nie by"o solone ale jajka by"y), nast�pnie w bu"ce tartej. Trzeba
mocno uklepa� aby ser si� nie odklei".
- Rozgrza� mas"o na patelni, kotlet otrzepa� z nadmiaru tartej bu"ki i po"o�y� na patelnie.
- Sma�y� z obu stron, tak by by"o rumiane, pycha.
- Rozkroi� bu"k�, posmarowa� mas"em, w"o�y� kotleta, mo�na jeszcze doda� plasterek oscypka. Pyszna kanapka zamiast obiadu
w górach.
KRAINA LOGOS www.logos.astral-life.pl
34
omlet z bundzem
Sk"adniki:
- Omlet w wersji wysokogórskiej z bundzem - (nie omlet francuski-gruby, sma�ony z jednej strony, ale cienki sma�ony z obu stron)
- 6 jajek
- 200 g bundzu
- 1 p�czek szczypiorku
- 1 "y�ka mas"a
- sól
- pieprz
Plan dzia"ania:
- Szczypiorek nale�y drobno posieka�, bundz te� nale�y pokroi� w kostk�.
- To wszystko potem zostanie dodane do masy jajecznej.
- Wbi� jajka, posoli�, popieprzy�, doda� szczczypiorek i bundz i wszystko dok"adnie wymiesza�. Masa powinna by� dok"adnie wyro-
biona (miesza� widelcem), chodzi o to aby jak najwiecej powietrza dosta"o si� do �rodka, b�dzie on przez to pulchniejszy.
- Roztopi� mas"o na patelni, na bardzo gor�c� patelni� wla� mas� i dok"adnie rozprowadzi�, powinna si� ona od razu od spodu �ci��,
potem mo�na zmniejszy� gaz.
- Omlet nie musi by� bardzo gruby. Jak si� przysma�y nale�y go przewróci�, powinien by� rumiany (je�li przy przewracaniu si� rozpad-
nie nic nie szkodzi i tak b�dzie wk"adany mi�dzy bu"ki).
- Wieloziarnist� bu"k� przekroi�, posmarowa� mas"em, w"o�y� ch"odny omlet, zawin�� w foli� i gotowe do zabrania w góry.
zupa ziemnaczana z chrzanem
Sk"adniki:
- 6 ziemniaków
- 1 "y�ka chrzanu (tarty, ale bez �mietany, mo�e by� ze s"oiczka)
- 1 cebula (tarta)
- 100g boczku
- 1 szklanki �mietany
- 1,5 l bulionu
- 1 "y�ki m�ki
- majeranek
- sól
Plan dzia"ania: [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • sportingbet.opx.pl
  • Podstrony



     

    Drogi uĚźytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerĂłw w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerĂłw w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.