[ Pobierz całość w formacie PDF ]

jon na pó" cebul, któr naley po zrumienieniu wyj) i 2 szczypty suszonego oregano (wiee dodajemy na kocu, suszone na po-
cztku)
- zwikszamy ogie wszystko ma si poddusi  pyrka przez ok. 40 min
- w garnku do wrzcej, b. duej i osolonej iloci wody dodajemy w ca"oci makaron.
- s"odk  gst mietan posolon zahartowa z czci sosu i nastpnie doda do sosu i podgotowa,
- na samym kocu doda soli i wieo zmielonego pieprzu,
- odcedzi makaron niezbyt dok"adnie,
- nastpnie do makarony w garnku dodajemy sos tak by ca"y makaron by" nim oblepiony.
- podawa w miseczkach lub w g"bokich talerzykach
- na wierzch doda troch wieo startego parmezanu.
KRAINA LOGOS www.logos.astral-life.pl
33
kurczak z frytkami
Sk"adniki:
- Kurczak:
- 1  wiejski kurczak,
- 1- g"ówka czosnku,
- 1  pczek wieego OREGANO,
- 0,5  kostki mas"a,
- sól i pieprz
- Frytki:
- 1 kg  ziemniaków,
- olej do smaenia,
- szczypta cukru,
- sól
Plan dzia"ania:
- Do rodka kurczaka wsadzamy zbki czosnku  nie obrane i pczek oregano,
- kurczaka z obu stron posoli i popieprzy natrze kurczaka mas"em,
- troch mas"a wsadzi do rodka do kurczaka.
- Kurczaka wsadzi do pieca w brytfannie.
- Frytki pokroi w paski do miski z wod wsypa "yeczk cukru i wymiesza (cukier zrobi skorupk na ziemniakach, dziki czemu b-
d one chrupice),
- frytki wsypa do frytkownicy gdy ziemniaki s jakby ugotowane w ma"o nagrzanym t"uszczu, wyj z frytkownicy zwikszy temp.
t"uszczu ok. 190 ,
- mona doda 2 zbki czosnku i dopiero ponownie w"oy frytki do frytkownicy.
- Po odciekniciu z t"uszczy wysypa je na talerzyk.
- Wyj kurczaka z pieca i podawa z frytkami.
mus czekoladowy
Sk"adniki:
- 2  tabliczki gorzkiej czekolady,
- 3  "yki cukru pudru,
- 4  jajka,
- 2  "yki mas"a,
- 4  "yki wody,
- 6  "yek ubitej mietany
Plan dzia"ania:
- W garnku roztopi czekolad na nieduym ogniu,
- do ó"tek doda po"ow cukru pudru i rozetrze je na jednolit mas.
- Czekolad co jaki czas wymiesza i po dodaniu mas"a powinna by cignca,
- ca" czekolad dodajemy do naczynia z cukrem pudrem i dok"adnie mieszamy na jednolit mas.
- Nastpnie ubi mietan z kremówki tortowej 36%, jeli jest gsta to nie trzeba.
- Ubijamy bia"ka jajek z odrobin soli, po ubiciu po"czy je z resztk cukru pudru delikatnie mieszajc,
- do czekolady doda ubit mietan tak aby czekolada nie zastyg"a nastpnie po"czy pian z czekolad mieszajc wszystko razem.
- pozostawi Mus na ok. 2 godz. w ch"odnym miejscu do zastygnicia.
Wdrówka 67  Narty ze smakiem
[ Kotleciki cielce ] [ Omlet z bundzem ] [ Zupa ziemnaczana z chrzanem ] [ Piwo grzane ]
kotleciki cielce
Sk"adniki:
- 50 g cielciny bez koci (zgrabny kawa"ek cielciny)
- 100 g oscypka
- 2 jajka
- Bu"ka tarta
- Mka
- Sól
Plan dzia"ania:
- Kotlet powinien by wycity dok"adnie w poprzek w"ókien, nie wzd"u bo wtedy miso bdzie "ykowate.
- Gdy kotlety s pocite trzeba je lekko rozbi, i przygotowa panierk.
- Do jajek naley doda tartego sera eby powsta"o co w stylu 'breji', jeli jest to za gste mona doda troch mleka lub wody.
- Miso naley obtoczy w mce, w masie jajeczno-serowej (miso nie by"o solone ale jajka by"y), nastpnie w bu"ce tartej. Trzeba
mocno uklepa aby ser si nie odklei".
- Rozgrza mas"o na patelni, kotlet otrzepa z nadmiaru tartej bu"ki i po"oy na patelnie.
- Smay z obu stron, tak by by"o rumiane, pycha.
- Rozkroi bu"k, posmarowa mas"em, w"oy kotleta, mona jeszcze doda plasterek oscypka. Pyszna kanapka zamiast obiadu
w górach.
KRAINA LOGOS www.logos.astral-life.pl
34
omlet z bundzem
Sk"adniki:
- Omlet w wersji wysokogórskiej z bundzem - (nie omlet francuski-gruby, smaony z jednej strony, ale cienki smaony z obu stron)
- 6 jajek
- 200 g bundzu
- 1 pczek szczypiorku
- 1 "yka mas"a
- sól
- pieprz
Plan dzia"ania:
- Szczypiorek naley drobno posieka, bundz te naley pokroi w kostk.
- To wszystko potem zostanie dodane do masy jajecznej.
- Wbi jajka, posoli, popieprzy, doda szczczypiorek i bundz i wszystko dok"adnie wymiesza. Masa powinna by dok"adnie wyro-
biona (miesza widelcem), chodzi o to aby jak najwiecej powietrza dosta"o si do rodka, bdzie on przez to pulchniejszy.
- Roztopi mas"o na patelni, na bardzo gorc patelni wla mas i dok"adnie rozprowadzi, powinna si ona od razu od spodu ci,
potem mona zmniejszy gaz.
- Omlet nie musi by bardzo gruby. Jak si przysmay naley go przewróci, powinien by rumiany (jeli przy przewracaniu si rozpad-
nie nic nie szkodzi i tak bdzie wk"adany midzy bu"ki).
- Wieloziarnist bu"k przekroi, posmarowa mas"em, w"oy ch"odny omlet, zawin w foli i gotowe do zabrania w góry.
zupa ziemnaczana z chrzanem
Sk"adniki:
- 6 ziemniaków
- 1 "yka chrzanu (tarty, ale bez mietany, moe by ze s"oiczka)
- 1 cebula (tarta)
- 100g boczku
- 1 szklanki mietany
- 1,5 l bulionu
- 1 "yki mki
- majeranek
- sól
Plan dzia"ania: [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • sportingbet.opx.pl
  • Podstrony